Metodický pokyn pro provoz Mateřské školy speciální, Přípravného stupně ZŠ speciální a Základní školy speciální Diakonie ČCE Praha 4 v období 1. – 30. 6. 2020

• Děti a žáci jsou přijímáni do školy na základě dobrovolného rozhodnutí rodičů za dodržení základních provozních podmínek mateřských a základních škol speciálních v souladu s harmonogramem uvolňování opatření ve školách a mimořádného opatření, nařízených ministerstvem zdravotnictví ze dne 25. května 2020.
  • Při prvním vstupu do školy zákonní zástupci dítěte odevzdají podepsané „Čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění“ a „Prohlášení o srozumění se zvýšeným epidemiologickým rizikem v kolektivu s blízkým kontaktem osob“, jehož součástí je vymezení osob s rizikovými faktory při rozhodování o účasti na vzdělávacích aktivitách

ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ zde

Provoz

• 7:30 – 14:00 hod. bez rozdílu druhu školy

Příchod dětí do školy

• doprovody žáků nevstupují do budovy

• dospělý doprovod dítěte před školou a při komunikaci s pedagogem musí mít zakrytá ústa a nos ochrannými prostředky; v případě potkání se s jinými rodiči dodržují odstup 2 m a počkají, až bude dítě před nimi odbaveno

• děti přebírají pedagogové u vchodu; změří dítěti teplotu (do školy může být přijato pouze dítě s teplotou do 37° C) a vydezinfikují mu ruce

• pedagogové přebírající děti pracují v ochranných prostředcích (rukavice, roušky, štíty)

• děti a žáci budou rozděleni do šaten, tříd a skupin podle nejlépe vyhovujících parametrů

• příslušné informace o příchodu do školy (jakým vchodem, do jaké skupiny a šatny, atd.) sdělí rodičům třídní učitelé žáků

• pedagog v šatně převlékne dítě; u umyvadla mu umyjí a vydezinfikují ruce

• po nezbytné dezinfekci odvedou dítě do příslušné třídy

Pobyt dětí ve škole

• skupina 5 – 10 žáků, které se mohou vzájemně potkávat, užívat stejné sociální zařízení a být ve stejný čas v jídelně a na zahradě, skupiny jsou neměnné a s ostatními se nebudou potkávat

• větší skupina se může dělit k individuální práci, ale jen v místnostech pro ně vymezené

• v každé skupině bude pracovat odpovídající počet pedagogů (5 – 8)

• děti a žáci se po celou dobu pobytu ve škole mohou pohybovat bez roušky

• zaměstnanci mohou být bez roušky, s rouškou nebo štítem pro aktivity se využívá pouze areál školy, včetně zahrady

• během pobytu v uzavřených místnostech je nezbytné větrání – 1x za hodinu min. 5 minut

Odchod dětí ze školy

• provoz školy končí ve 14:00 hod.

• děti jsou vydávány opět jednotlivě

• pedagog před předáním dítěti umyje a vydezinfikuje ruce, převlékne ho a před předáním rodičům mu opět vydezinfikuje ruce

• pravidla pro předávání dětí platí stejná jako při příchodu dětí do školy

Stravování

• školní stravování bude zajištěno, děti si budou nosit vlastní svačiny

• stravování bude probíhat v jídelně školy po skupinách – od 11:15 – 13:00 hod.

• při stolování, pomoci s jídlem a úklidem je nutné dodržovat zvýšenou měrou běžná hygienická pravidla

Úklid

• před znovuotevřením školy bude uskutečněn důkladný úklid a dezinfekce všech prostor

• bude zvýšena frekvence dezinfekce ploch (s důrazem na místa dotyku rukou)