Vitamínový den 2019

V úterý 8. ledna 2019 jsme měli moc příjemnou návštěvu. Přišly k nám dvě paní ze školního programu „Ovoce do škol“, abychom si mohli vyrobit z ovoce a zeleniny špíz a ochutnat čerstvě vymačkanou ovocnou šťávu. Těšili jsme se, protože loni jsme si tuto akci pěkně prožili. Letos to bylo ještě lepší. Měli jsme hodně ovoce na špízy a hodně času na výrobu.

Vitamínový den  2019
Vitamínový den 2019

Do jídelny jsme přišli celí natěšení. Byl správný čas – právě před svačinou.

IMG_1420

Po uvítání jsme se pustili do výroby špízů z jablek, hrušek, banánů, mandarinek a mrkve. Většina dětí se snažila sama, někteří raději využili pomoci dospělých. Čiči si dělala jen mandarinkový špíz, Ríša jen ovocný špíz bez mrkve. Banán se napichoval nejlépe, ale také nejvíce klouzal. Kdo si špíz vyrobil, za odměnu si mohl ze špejle vše sníst.

IMG_1427IMG_1432

Paní nás pořád pobízely k jídlu, tak jsme se neupejpali a jedli. Vždyť ovoce a zelenina jsou zdravé a plné vitamínů. Ani jsme už nepotřebovali špejle a jedli hned z talířů, kam paní pořád doplňovaly. Kačka se tak snažila, že na špejli napíchla celý banán.

IMG_1437IMG_1443

Mezitím, co jsme jedli špízy, dívali jsme se, jak druhá paní obsluhuje odšťavňovač a připravuje nám do kelímků ovocnou šťávu. Ta nám také moc chutnala. A tak jsme si přidávali a přidávali.

IMG_1452

Péťu odšťavňovač velmi zaujal a paní byla tak hodná, že ho nechala samotného obsluhovat přístroj. To pak šťáva chutná jinak!

IMG_1461IMG_1464

Když jsme snědli, co jsme mohli, vrátili jsme se do třídy, kde na nás už čekaly svačiny od našich maminek. Celou akci jsme si moc užili a už teď se těšíme, až paní přijdou zase za rok.